Aanleggen van vloeistofdichte betonvloeren
Op deze pagina vindt u een beschrijving van de technische gegevens inzake het aanleggen van vloeistofdichte betonvloeren.
Komo-keurmerk en/of P.B.V.-verklaring
Aandachtspunten vooraf
Bij vloeistofdichte vloeren speelt onder andere de belasting van de vloer een belangrijke rol. Wanneer sommige delen zwaarder belast worden dan naastliggende gedeeltes, kan scheurvorming ontstaan. Hetzelfde geldt voor trillingen van bijvoorbeeld machines, welke op de vloer zullen worden gebruikt. Een en ander dient vooraf goed in kaart te worden gebracht, zodat bepaald kan worden of extra wapening dan wel dilataties aangebracht dienen te worden om eventuele scheurvorming te voorkomen.
Voordat een vloer wordt aangelegd met een Komo-keurmerk, dient van te voren een bodemonderzoek plaats te vinden, waarbij de 0-situatie wordt bepaald. Na metingen van de drukvastheid van de bodem, dient een constructieberekening te worden gemaakt. Ook de morsproducten welke op de vloer voor verontreiniging zorgen, worden hierin vastgelegd. Aan de hand van deze gegevens kan de betonsoort en millieuklasse bepaald worden. Tevens wordt er naar aanleiding van de morsproducten bepaald welke kit toegepast moet worden.
Niet alleen de betonsoort bepaalt of een constructie vloeistofdicht is, ook het afwateringssysteem met OBAS is hierbij bepalend. Hiervoor dient de installateur te worden geraadpleegd. Let er bij de keuze van de installateur op, dat deze aan de criteria moet voldoen voor het Komo-certificaat.
Een vloer met een Komo-keurmerk moet altijd aangelegd worden met Komo-gekeurde producten.